Je moet zichtbaar zijn waar je doelgroep zit en iedereen zit op social media. De truc is om ze van social media naar jouw website te halen. Als je blog op je website staat, hoe komt je doelgroep daar dan terecht? In het artikel over de beste plaats voor je blog noemde ik social media verschillende keren in positieve en negatieve zin. Zet social media in voor je blog en je hebt er alle voordelen van, zonder de nadelen. In dit artikel krijg je het antwoord op een aantal vragen die mijn klanten mij stelden.
Leestijd: 14 minuten

Samenvatting
Social media kun je inzetten om je doelgroep te bereiken met een boodschap die natuurlijk wel waarde moet hebben voor je doelgroep.
- De meeste tips voor een blog gelden ook voor een post. Algoritmen zijn daaraan ondergeschikt, evenals het aantal volgers of likes.
- Kies kanalen waar je doelgroep op zit en probeer niet alles tegelijk te doen.
- Wees sociaal op de socials en reageer dus ook op berichten van anderen.
- Inhaken op de actualiteit is op de socials veel relevanter dan op je website.
- Automatiseren en uitbesteden van je socials is overrated, zeker voor zelfstandigen.
‘Hoe bouwen we een strategie op?’
Een strategie op social media begint met je doel. Voor de meeste adviesbureaus is dat zoiets als ‘zoveel mensen uit je doelgroep die op je website komen en contact met je opnemen voor een kennismaking’.
Als je actiever bent op social media, gaan mensen je daar meer liken en volgen. Actief zijn is niet alleen zenden, maar ook reageren op posts van anderen. Dat heeft effect op bijvoorbeeld het aantal keer dat je contactpagina bezocht is. Vervolgens zullen meer mensen contact met je bureau opnemen voor een kennismaking. De relatie tussen deze cijfers is afhankelijk van hoe goed je het doet.
‘Heb je handvatten voor social media? Hoe krijgen we daar engagement?’
Maak de stappen zo klein mogelijk. Je kunt mensen op social media aan je binden door er reacties te vragen, mee te doen met challenges of persoonlijke berichten te posten met humaninterestverhalen. Dan gaan ze eerder naar je website. Je kunt mensen verleiden om bij het eerste bezoek op je website zich in te schrijven voor je mailing, bijvoorbeeld met een goed e-book of een whitepaper van kwaliteit in ruil voor hun e-mailadres. Dan komen ze terug om je artikelen te lezen en zo bouw je langzaam vertrouwen op.
Reacties krijg je als je vragen stelt, waarop mensen direct een antwoord klaar hebben. Hoe polariserender de vraag, hoe meer antwoorden je krijgt; denk 010 versus 020, Pepsi tegen Coca Cola, of het zwart-blauwe versus het wit-gouden jurkje. Een hele discussie onder je bericht betekent engagement. Verontwaardiging gaat gemakkelijker viral. Waarschuwing: een bericht dat viral gaat, leidt een eigen leven. Wat gaat het doen voor je bureau? Zie de vraag over strategie. Dus stuur niet zonder meer aan op verontwaardiging.
‘Hoe krijg ik de meeste likes, zodat mijn bericht relevant wordt?‘
Er zijn marketeers, officemanagers en consultants belast met communicatie online die zich focussen op de cijfers, de KPI’s en de likes. Maar wat bereik je ermee?
Je hebt helemaal niets aan duizenden likes op je Facebookpagina of duizenden volgers op je LinkedInbedrijfspagina, als dat niemand naar je website brengt die contact opneemt voor een kennismaking. De vraagsteller zei, dat het hem niet speciaal om de likes gaat, maar dat hij zelf niets leest wat geen likes heeft. Mensen klikken op wat hen raakt. Zorg dus dat de teksten prikkelend zijn voor je doelgroep, ondersteun het met beeld en stel een vraag of roep op tot actie.
‘Hoe zorgen we dat we met delen van andere berichten de concurrent niet promoten?’
Social media vraagt sociaal gebruik. Ik zie veel bureaus interessante berichten van andere bureaus delen. Dat is sociaal. Als jij jezelf niet onderscheidt, maak je daarmee reclame voor anderen. Het levert ook sympathie op van dat andere bureau en je volgers. Probeer zelf uit hoeveel dat oplevert in de vorm van accountgesprekken.
Overigens kun je ook berichten delen van mensen die in een aanpalend werkveld actief zijn. Of berichten van je doelgroep. Dat is misschien minder informatief voor je doelgroep, al zal die vast willen weten wat anderen in de branche doen, maar wel heel sympathiek. Het leidt er soms toe dat het bedrijf van het gedeelde bericht je gaat volgen. Zorg alleen al daarom voor heel goede informatie op je bedrijfspagina van dat bewuste platform.
Verder zijn er groepen op Facebook en LinkedIn waar je kunt reageren met waardevolle adviezen of die je kunt leiden. Een succesvolle groep op Facebook is bijvoorbeeld Durf te vragen WordPress. Hier stellen de gebruikers van WordPress vragen die de beheerder beantwoordt, maar soms ook andere gebruikers. De beheerder van de groep komt echter over als de meest deskundige. Niet zelden leidt dit tot een advies via DM (direct mail) en vaak betaald. Daarbij geeft de groep een goed overzicht waar vragen over WordPress over gaan.
‘Hoe zorgen we dat ze vanaf de website delen en niet alleen op social media?‘
Plaats op je website knoppen om te delen. Daarmee kunnen je websitebezoekers de pagina’s en artikelen delen op hun eigen social media. Ook als je zelf er niet actief bent als bureau, maar een websitebezoeker wel. Zij kunnen je artikel bijvoorbeeld op TikTok delen. Zo bereik je weer nieuwe kringen van je doelgroep. Deze vorm van delen komt steeds minder voor. Hooguit delen mensen een artikel een keer met een DM per mail of chat.

‘Hoe maken we een keus uit de enorme hoeveelheid aan kanalen?‘
Kies om te beginnen de kanalen waar je doelgroep actief is. Dat weet je alleen als je het hun vraagt. Laat bijvoorbeeld iedereen van je bureau met klantcontact dat een maand lang vragen aan iedereen uit je doelgroep die ze spreken, ook privé. De grens tussen privé en werk vervaagt; als mensen iets zien op Facebook dat hen beroepsmatig interesseert, zullen ze dat niet negeren omdat ze toevallig niet aan het werk zijn op dat moment. Op een verjaardag kun je ook een heel goed gesprek hebben over je werk.
Als je zorgt dat je relevante informatie op je website en je blog staat, dan maakt het niet uit waar je post. Je bent heel flexibel; vandaag is het LinkedIn, morgen Instagram. Natuurlijk zijn er andere accenten per kanaal, maar het gaat om jouw boodschap.
Het handige van artikelen op je website is, dat je superflexibel bent bij een veranderend landschap van de socials; je plaatst dezelfde link gewoon elders. Plaats je berichten echter niet klakkeloos op alle media. Kies de platforms waar je doelgroep zit en die passen bij je boodschap. Dat hoeft niet de nieuwste te zijn en je hoeft er niet weg als wereldwijd het aantal gebruikers daalt.
‘Heel commerciële teksten doen het beter dan genuanceerde verhalen, hoe vinden we de balans?‘
Heel kort: deel je kennis en ervaringen op een manier die bij je past. De beste vorm is niet wat de meeste likes oplevert, maar wat de meeste klanten op lange termijn oplevert. Klanten voor projecten die passen bij de missie van je bureau.
‘Een post met een link naar de website doet het minder goed dan één waar alles al in staat, wat is wijsheid?‘
Voor het geval dat nog niet uit bovenstaande is gebleken: het gaat erom dat de inhoud je doelgroep aanspreekt. Bied dus altijd waardevolle informatie, ook als je doorlinkt naar je website. Post je zonder te linken naar je website, dan komen er aanzienlijk minder mensen op je website. Naamsbekendheid levert ook vertrouwen, maar veel langzamer.
Verder is het niet waar dat links in je post het algoritme negatief beïnvloeden, weet ik van Corinne Keijzer. Maar een post met alleen een link met dan zo’n mini-plaatje eronder doet niks, dat begrijp je. Schrijf een prikkelende inleiding, geef alvast wat weg of licht een tip van de sluier op. Voeg er een aantrekkelijke foto bij in plaats van het kleine beeld dat automatisch verschijnt bij een link.
Hoe delen?
WordPress biedt verschillende plug-ins met knoppen om je bericht of pagina te delen. Vertel je lezers ook nog eens dat die knoppen er zitten en hoe ze werken. Gebruik ze zelf ook om het artikel op je eigen pagina’s te delen.
Sommige knoppen zijn niet te vinden voor blinden en slechtzienden. Check dit als je wilt dat je website voor iedereen toegankelijk is. Dank voor je feedback, Ellen.
Als je wilt dat je lezers je artikel delen, zeg dat dan in je call to action. Als je wilt dat ze het bijvoorbeeld vooral op LinkedIn delen, zorg dan ook dat er een knop staat om het op LinkedIn te delen. Misschien is het effectiever om een post zelf te delen op een bepaald platform en dáár te vragen of je volgers het willen delen.
Hoe vaak delen?
Het verschilt per platform hoe vaak je een blog kunt posten. Op X kun je elk uur posten, maar minstens eens per dag, Facebook eens per dag maar minstens eens per week en LinkedIn misschien iets minder vaak.
Zoveel blogartikelen schrijf je nu ook weer niet. Rouleer ze dan. Hoe meer artikelen je hebt, hoe beter natuurlijk, want als je volgers elke week dezelfde vijftien berichten voorbij zien komen, zullen ze je gauw ontvolgen.
Af en toe deel je ook pagina’s of roep je op tot inschrijven op je nieuwsbrief. Omdat ik liever heb dat ze mijn nieuwsbrief volgen dan mijn social media, zorg ik dat nieuwsbrieven mijn blogartikelen delen voordat ik ze op social media deel. Nieuwsbriefvolgers kan ik namelijk zelf beter volgen en ze klikken vaker naar mijn site.
Zorg daarom ook dat je met enige regelmaat je blogartikelen actualiseert. Ook als je over onderwerpen schrijft die tijdloos lijken, zullen er nieuwe inzichten ontstaan binnen en buiten je bureau, zullen je voorbeelden verouderen of de bedrijven waar je over schrijft failliet gaan.
Welke inleidende tekst gebruik je?
Je plaatst dus niet je hele blog op social media, want dat staat al op je website. Als Google moet kiezen uit twee dezelfde artikelen, staat het artikel op de meest bezochte website bovenaan, en dat is altijd die van de socials.
De klik om het hele verhaal te lezen is een even hoge drempel als de klik naar je site. Zorg dus voor een korte inleidende tekst die in zijn geheel te zien is in je post. Overweeg om daarin alvast één tip weg te geven.
Voor je zoekmachineoptimalisatie maak je toch al een metatekst met het zoekwoord: de samenvatting die Google laat zien in het overzicht van gevonden pagina’s. Die tekst kun je ook gebruiken voor de begeleidende tekst op social media. In elk geval moet de tekst nieuwsgierig maken, je doelgroep aanspreken en een belofte in zich dragen dat je een oplossing biedt. Uiteraard moet je die belofte waarmaken in het artikel zelf, anders verlies je je geloofwaardigheid en het vertrouwen van je lezer.
Beeld
Voeg altijd een beeld toe, omdat posts op social media met beeld gewoon beter opgemerkt worden, meer likes en reacties krijgen en vaker gedeeld worden. Beelden moeten goed zijn: bij voorkeur passen ze in je huisstijl en uiteraard zijn ze legaal.
Zorg ook dat je de deelknoppen voor social media zó instelt, dat je er de gewenste tekst en afbeelding mee deelt. Let op dat verschillende platforms verschillende afmetingen voor je beelden gebruiken. Daarmee knippen ze al gauw een hoofd of ander essentieel onderdeel af.
Let er ten slotte op dat je afbeelding als uitgelichte afbeelding elders op je website of in de zoekresultaten van je site goed staat. Kies er desnoods een aparte afbeelding voor met de juiste verhoudingen.
Idealiter laat je je fotograaf foto’s maken met met veel ruimte rond het onderwerp, zodat je zelf kunt knippen. Let op: ook hier heeft de fotograaf iets over te zeggen. Of laat foto’s maken met verschillende afmetingen voor verschillende toepassingen, liggend en staand.
Bedrijfsprofiel
Maak een bedrijfsprofiel aan op de social media van je keuze en regel meteen een achtervang, zodat je met twee of meer mensen erop kunt posten. Ook als je zelfstandige bent zijn daar mensen voor te regelen. Je kunt dan op vakantie zonder zorgen, maar je kunt ook om minder prettige redenen misschien ineens niet meer bij je account.
Zorg voor een look & feel in je huisstijl. Stimuleer al je medewerkers om berichten van het bedrijfsprofiel te delen. Vergeet de officemanagers niet. Niet zelden zijn zij het meest actief op social media. Tag klanten waar relevant en vraag ze in een persoonlijke boodschap ook of ze je artikelen willen delen of er ten minste op willen reageren.
Pas je aan
Bezoek de platforms uitgebreid voordat je er zelf iets gaat posten, leer eerst wat de ongeschreven regels zijn en wat de toon is waarop men met elkaar communiceert. Het is net als een gesprek: je maakt niet veel kans als je een lopend gesprek binnenvalt met reclame voor jouw product. Je luistert eerst, dan introduceer je jezelf beleefd en dan draag je iets bij aan de discussie. Alleen als je aansluiting vindt en iemand specifiek in jou geïnteresseerd is, geef je je visitekaartje. Precies zo werkt het op internet. Pas de boodschap dus ook aan aan de taal en sfeer van het medium. Te veel werk? Beter één medium goed dan tien half.
Wees sociaal
Volg wat je klanten doen. Zorg dat je posts in evenwicht zijn met je aandacht voor de posts van anderen, dat wil zeggen dat je minstens op drie posts van anderen reageert tegenover het plaatsen van één van jezelf. Liken is minder waard dan reageren.
Denk daarbij ook aan je potentiële klanten, aanpalende bedrijfstakken waar je doelgroep in geïnteresseerd is, de toppers op je vakgebied, bedrijven en mensen die goed zijn voor je imago en mensen die je mogelijk aan een opdracht kunnen helpen bij anderen – de betere netwerkers.
Wat is nú interessant op social media?
Haak in op wat er op dit moment trending is op social media of gewoon algemeen in het nieuws. Daarvoor kun je ook een link naar een oud blogartikel plaatsen als dat net relevant is. Ik heb in 2012 een toekomstverkenning gemaakt voor de afdeling Arbo van het ministerie van Sociale Zaken. We onderzochten het effect van biologische agentia zoals virussen. Je begrijpt dat ik dat in 2021 gedeeld heb op LinkedIn.
Omgekeerd kun je een nieuwsbericht of een actuele ontwikkeling aangrijpen om er jouw visie op te geven. Begeleid je fusies en is er nieuws over een fusie van twee grote bedrijven? Deel het nieuwsartikel en zet er een korte reactie bij. Zijn er belangwekkende ontwikkelingen in je vakgebied? Deel daar een artikel over met jouw insteek. Zie je een mooie metafoor in een politieke ontwikkeling? Koppel die aan je expertise in een kort bericht.
Automatiseren?
Er zijn eindeloos veel apps en programma’s waarmee je het posten op diverse social media kunt plannen. Gebruik bij voorkeur de planningstool van het platform zelf. Ik heb slechte ervaring met externe planningsprogramma’s. Zelf heb ik lange tijd een lijst in Excel gehad waaruit ik blindelings een onderwerp kon kopiëren en posten. Dat zijn niet de meest ge-engageerde berichten, dat begrijp je.
Je kunt het natuurlijk ook uitbesteden. Maar een persoonlijke interactie met je klanten en andere relaties kun je toch echt het beste zelf doen vanuit je persoonlijke profiel. Een platform waar je zelf echt niets mee hebt is daarom minder geschikt. Alleen maar posts van je bedrijf naar je blog leveren in mijn ervaring weinig op.
Deel dit artikel
Omdat ik zelf ook graag mijn artikelen deel op social media, plaats ik hieronder de knoppen. Ik stel het erg op prijs als je dit artikel deelt op jouw tijdlijn. Deel het nu met de knoppen hieronder.