Korte artikelen met korte zinnen zijn niet zonder meer goed. Ook niet online. Uit het onderzoekje naar aanleiding van mijn vorige artikel bleek al dat het geen moer uitmaakt of je een lang of een kort artikel schrijft. (Voor wie het volgt: ik heb het artikel aangevuld met de resultaten) Er is geen peil op te trekken. Natuurlijk moet het artikel wel relevant en interessant zijn.
Het is bovendien een mythe dat je online geen lange zinnen mag schrijven als je duidelijk wilt zijn. Zelfs laaggeletterden hebben geen baat bij alleen maar zo veel mogelijk korte zinnen, leerde ik als taaltrainer en vrijwilliger bij de Stichting Lezen en Schrijven.
Leestijd: ruim 2 minuten
Of een tekst begrijpelijk en duidelijk is, is meer afhankelijk van het verband tussen de zinnen dan van de lengte. Daarom zijn signaalwoorden, verwijzingen en interpunctie essentieel. Ze zijn het cement van je boodschap. Zonder dat cement is je tekst als zand dat door je hand glijdt. Dus als je wilt dat jouw tekst aankomt bij je lezer, zul je er een samenhangend geheel van moeten maken. Een zandkasteel!
Veel korte zinnen achter elkaar brengen de lezer buiten adem, ze voeren de spanning op en geven de lezer een gevoel van tijdsdruk. Een heel artikel lang spanning en haast is niet prettig om te lezen. Spanning opbouwen is weliswaar goed, maar geef je lezers na een paar zinnen ook weer even de ruimte om op adem te komen.
Ga je zinnen verkorten, dan gooi je al gauw essentiële informatie weg. Door het weglaten van zogenaamd onbelangrijke woorden, kan een zin verschillende betekenissen hebben of zelfs van betekenis veranderen. Lees daarom je artikel altijd nog even door nadat je die een nacht hebt laten ‘marineren’.
Lange zinnen zijn vooral moeilijk als ze een tangconstructie bevatten. Zonder die tangconstructie heb ik eigenlijk geen bezwaar tegen lange zinnen, als je die maar afwisselt met kortere zinnen. De volgende zinnen heb ik gekopieerd van willekeurige websites over management consultancy:
“Het beantwoorden van die vraag is niet makkelijk, vooral wanneer het speelveld [waarop de markt, uw concurrenten en uw klanten zich bevinden] steeds van samenstelling verandert.”
“Naast de trainingen [die we zelf in verschillende regio’s organiseren en aanbieden rondom de thema’s Zinvol Leiderschap en Succesvol Veranderen] ontwikkelen we ook steeds meer specifieke trainingen samen met en voor onze klanten.”
De vierkante haken heb ik erbij geplaatst, om te laten zien welke sprong je moet maken om de zin te volgen. Je kunt de informatie tussen de haken niet zomaar weggooien, maar je moet plaats in je hoofd vrijmaken om dat eerste deel van de zin te parkeren. Pas als je voorbij de haken bent, kun je verder met de zin. Soms moet je een zin met een tangconstructie zelfs twee keer lezen. Vaak verdwaalt de schrijver ook nog eens in zo’n zin en maakt hem niet juist af. Deze zinnen zijn overigens wel grammaticaal correct, alleen niet zo lekker leesbaar.
Zo lezen de bovenstaande zinnen prettiger:
“Het beantwoorden van die vraag is niet makkelijk, vooral door de steeds veranderende samenstelling van het speelveld van de markt, uw concurrenten en uw klanten.”
“We organiseren trainingen in verschillende regio’s rondom de thema’s Zinvol Leiderschap en Succesvol Veranderen. Daarnaast ontwikkelen we ook steeds meer specifieke trainingen met en voor onze klanten.”
Waarom zou je je tekst makkelijk leesbaar maken als je een hoogopgeleid publiek hebt? Daarop heb ik in dit artikel antwoord gegeven.
Kortom:
Loop je vast in je eigen tekst of heb je geen tijd om daar allemaal op te letten?
Tekst is muziek. Als de melodie van een tekst goed is en er een lekkere…
'Ja hoor eens, we hebben net onze website helemaal opnieuw ingericht, dan gaan we dat…
‘Als ik vertel wat ik doe, wordt het heel technisch. Dat kan ik toch niet…
'Waar plaats ik mijn blogartikel? Op LinkedIn, Facebook, een blogwebsite, in de mail of toch…
Je moet zichtbaar zijn waar je doelgroep zit en iedereen zit op social media. De…
Eerst kon je een pagina nog volzetten met een bepaald zoekwoord en kon je daarmee…