De beste plaats voor je blog

‘Waar plaats ik mijn blogartikel? Op LinkedIn, Facebook, een blogwebsite, in de mail of toch op mijn eigen website?’ Dat is een vraag die steeds weer terugkomt bij mijn klanten, op mijn workshops en op social media. Dus wat is de beste plaats voor je blog?

Leestijd: 10 minuten, geheel herzien maart 2025

beste plaats voor je blog

Samenvatting: blog op je eigen website

Waar kun je een blog plaatsen?

Je ziet blogartikelen op LinkedIn en FrankWatching. Je krijgt soms complete verhalen in je mail. Dat kan en soms werkt het zelfs. Maar bepaal eerst wat je wilt bereiken met je blogartikelen? Want alleen dát bepaalt de beste plaats voor je blog. O wacht, het antwoord is steeds hetzelfde.

Waarom bloggen?

Er zijn wel honderd redenen om te bloggen. Ik verdeel ze onder in twaalf rubrieken:

  1. Onderscheid
  2. Autoriteit
  3. Vertrouwen en gunfactor
  4. Interactie
  5. Aandacht
  6. Vindbaarheid
  7. Communicatie online
  8. Verkoop
  9. Contact
  10. Betere wereld
  11. Collega’s
  12. Het proces van schrijven

Ik beperk me tot schriftelijk bloggen, voor vloggen en podcasts zijn weer andere experts om je te adviseren.

1.       Onderscheid: je site is de beste plaats voor je blog

Je wilt je onderscheiden van al die anderen. Terecht. Want consultants, coaches en trainers zijn er overal. Maar niemand doet het zoals jij en je bureau het doen. Een blog is een uitgelezen mogelijkheid om je te onderscheiden.

Op je eigen website kun je je onderscheiden met je eigen tekst en beeld, je eigen huisstijl en je eigen verhaal. Zonder dat welke miljardair in Silicon Valley ook daar iets over te zeggen heeft.

2.      Autoriteit: je site is de beste plaats voor je blog

Ja, het is al honderd keer gezegd. Maar nog niet door jou. Autoriteit krijg je niet door iets voor de eerste keer te vertellen, maar door het met gezag te brengen. Stellig, met bewijs en voorbeelden. Bij voorkeur authentieke voorbeelden.

Groente is gezond, dat weet iedereen. Maar alleen als de groenteboer dat op haar kraam schrijft, combineert ze die informatie inclusief positieve connotatie met haar producten. Dus zeg het nog een keer in je eigen woorden voor je eigen doelgroep. Omdat iedereen het overal al roept, moet jij het dus ook nog een keer zeggen. Maar dan op jouw manier. Op jouw website. Om jouw autoriteit te tonen.

3.      Vertrouwen en gunfactor: je site is de beste plaats voor je blog

Blog, zodat je het vertrouwen wekt dat je weet waar je het over hebt. Versterk vervolgens dat vertrouwen door regelmatig een blog te schrijven en te delen. Ondersteun ten slotte het vertrouwen met bewijs en voorbeelden. Op je eigen website kun je aan een reputatie bouwen van betrouwbaarheid.

Creëer bovendien een gunfactor door die informatie gratis weg te geven. Zelfs zonder verplichting van een inschrijving, om je te volgen of zelfs maar te liken. Op je eigen website ben je als afzender toch steeds zichtbaar aanwezig.

4.     Interactie: je site is de beste plaats voor je blog

Ga het gesprek aan met je doelgroep. Spreek ze daartoe aan met jij (of u), haal voorbeelden uit hun specifieke praktijk, stel vragen en stel je open voor reacties (die je zelf modereert) en beantwoord hun vragen in je artikelen.

Interactie op social media is vluchtig, maar op je website weet je precies wie waarop reageert en krijg je alle onzichtbare informatie erbij. Je kunt weloverwogen reageren op kritische reacties en het zelfs aanpassen als je door voortschrijdend inzicht er anders over gaat denken. Want jij bent de baas over wat er op jouw website staat.

5.      Aandacht: je site is de beste plaats voor je blog

Je wilt niet dat de lezers van je blog worden afgeleid door irrelevante reclame, verleid om naar andere profielen te kijken of nieuwsgierig naar flikkerende notificaties. Op jouw website gaat alle aandacht naar jouw bureau want je hele website gaat daarover.

6.      Vindbaarheid: je site is de beste plaats voor je blog

Elke bezoeker op je website telt mee voor je vindbaarheid – het is een vicieuze cirkel: meer bezoekers, beter vindbaar, nog meer bezoekers, nog beter vindbaar. Want de zoekmachine denkt: een goed bezochte website is een goede website.

Steeds een nieuw bericht op je website plaatsen houdt je site levend. Dat betekent dat volgers nieuwsgierig zijn naar wat er nu weer staat én Google waardeert dat je actief bent. Bovendien let Google op de bezoeken en de duur ervan op je website. Als iemand verschillende artikelen op je blog leest, weet de zoekmachine dat je iets interessants te bieden hebt en stuurt het meer mensen naar je website.

Opmerking: door de komst van AI verandert zoekmachine-optimalisatie grondig. Als mensen een concrete vraag hebben, stellen ze die steeds vaker aan een AI-platform en krijgen ze daar (gestolen) informatie op een presenteerblaadje. Dat heeft gevolgen voor je vindbaarheid.

7.      Communicatie online: je site is de beste plaats voor je blog

Zorg dat je aanwezig bent online. Als basis voor je communicatie online is een blog op je website ideaal. Het verdiept je boodschap, nuanceert je stellingen en het is je kennisbank. Het is een goede aanzet voor je boek of juist afgeleid van je boek. Je toont er je vakbekwaamheid, je geeft er voorbeelden uit je ervaring en je kunt er je menselijkheid laten zien.

8.      Verkoop: je site is de beste plaats voor je blog

Eindig met een call to action en leid je lezers van je blog naar je e-mail, telefoon en kennismakingsproducten.

Op jouw website kun je na elke pagina en elk blogbericht een call to action plaatsen naar jouw contactgegevens, je open trainingen, je boek of andere kennismakingsproducten. Daarmee krijg je sneller en meer contact en verkoop je meer.

9.      Contact: je site dus

Door regelmatige berichten creëer je bovendien steeds weer een contactmoment. In mijn ervaring is dat een perfecte manier om met interessante prospects contact te houden tussen je persoonlijke contacten door. En zelfs mensen die eerst niet interessant voor je business lijken, kunnen na jaren contact opnemen, op het moment dat ze wel toe zijn aan jouw diensten. Omdat je berichten op je website staan, zijn je actuele contactgegevens eenvoudig te vinden.

Zo krijg ik zelf ook met enige regelmaat klanten: “We hebben twee jaar geleden een leuk gesprek gehad, je bent gespecialiseerd in onze branche, maar ik dacht aan je omdat ik elke keer je blog weer tegenkom.”

10.  Betere wereld: *gaap*

Wees integer in je blog en geef je lezers ook tips om de wereld een beetje beter te maken op jouw vakgebied. Als je een echte missie hebt die voorbij gaat aan geld verdienen met je bedrijf, kun je daar uitgebreid op ingaan. Is het niet je bedrijfsfilosofie zelf, dan is het wel je MVO-project. Zo heb ik een pagina over basisgeletterdheid. Die pagina is zichtbaar in je menu, dus iedereen op je website ziet hoe jij de wereld beter maakt. Helpt ook bij je gunfactor.

11.    Collega’s: 3x raden

Informeer je collega’s over wat je doet en wat je inzichten zijn. Wil je je collega’s elkaar laten informeren over hun projecten, dan wil je dat misschien niet eens publiek maken. Platforms als Yammer zijn voor veel bureaus te groot, te complex en te duur. Wat werkt beter dan een afgeschermd deel op je website? Ook interessant voor je vaste klanten.

12.   Het proces van schrijven: overal is een goede plaats voor je blog

Schrijven doet iets met je hoofd. Want het ordent je gedachten, het bevestigt je leermomenten en het ontwikkelt je verhaal.

Het proces van schrijven, ten slotte, kun je overal oefenen. Ga je lekker, dan kun je naast de blogberichten op je eigen website, rustig ook nog berichten op blogwebsites schrijven, op LinkedIn en gastblogs op websites van zakelijke partners. Of zelfs op papier in een mooi schrift dat je helemaal voor jezelf houdt en waarin je af en toe eens terug kunt bladeren.

Maar vroeger of later zul je tot formuleringen komen die je wilt delen. Waar beter dan op je eigen site?

Dubbele content

Plaats nooit een artikel op twee verschillende websites. Ook niet in ‘andere woorden’ en ook niet in een andere taal. Google herkent dat onmiddellijk en ziet de minst bekende website als kopie en gekopieerde content krijgt een minnetje. Google ziet niet dat jij beide keren de auteur bent. Wel kun je een artikel in twee talen plaatsen op een tweetalige website die daar speciaal voor is ingericht.

Social media is onbetrouwbaar

Social media zijn geen stabiele platforms omdat ze, evenals hun publiek, voortdurend veranderen. Enerzijds zijn er de algoritmen en de mythes die daarover rondgaan. De algoritmen zijn bedrijfsgeheim, dus je weet niet wat waar is. Wat viral gaat is niet per se het meest informatief. Kwaadaardige trollen, miskende psychopaten en scheldkanonnen maken er steeds meer de dienst uit.

Anderzijds zijn er wispelturige eigenaren met dollartekens in hun ogen. Bovenstaande ontwikkelingen zijn in hun voordeel, dus ze zullen het eerder stimuleren dan dempen. Facebook en Instagram zijn van The Zucker, Twitter/X van die man die het Witte Huis lijkt over te nemen. LinkedIn (van Microsoft) en Google zijn ook niet bepaald heilig – gij die zonder zonden zijt, werpe de eerste steen.

Grote uitzondering is Signal, gefinancierd door giften en onafhankelijk van reclame-inkomsten. Ook niet echt een vervanger voor Facebook, LinkedIn of X.

Maar jouw website, die is van jou.

Blogsites

Blogsites zoals Frankwatching en online vaktijdschriften kunnen interessant zijn als je daar een vaste schrijver bent. Schrijven voor zo’n site is bovendien heel leerzaam, want wat goed genoeg is voor een blogsite, is goed genoeg voor je eigen website. Maar niet alles wat waardevol is voor je eigen website is ook waardevol voor een blogsite, die altijd weer een eigen doelgroep heeft. Juist door die ballotage geeft een artikel op een blogsite statuur en betrouwbaarheid aan je naam, let wel, niet aan de naam van je bedrijf.

Opmerking: als je goed schrijft en iets te vertellen hebt dat interessant is voor een bredere groep dan je eigen doelgroep, kan het waardevol zijn om te schrijven voor een blogwebsite, een vaktijdschrift of krant. Dan heb ik het al niet meer over blogartikelen, maar over schrijven voor de media. Daarvoor verwijs ik je met liefde naar Vaker in de Media.

Bedenk wel dat je website in waarde en zichtbaarheid groeit als je daar regelmatig blogt. Ik zou alleen voor derden bloggen als je de tijd en energie hebt om dat naast de blogartikelen op je website te doen.

Mailings

Soms zie ik ze nog: een mailing met het hele verhaal in de mail. Mijn drogist doet dat, een heerlijk ouderwetse, die nog losse laurierdrop verkoopt. Het voordeel is dat je niet hoeft door te klikken. Maar erboven en eronder staan facturen, uitnodigingen, documenten waar ze commentaar op vragen, vijf meldingen dat je pakket morgen tussen 6:00 en 23:00 bezorgd wordt, een verzoek om een review en honderd andere mails die om aandacht schreeuwen. En als je terugkomt van vakantie hangt je muis al boven de uitschrijfknop.

Ja, dat is ook een risico als je je blog deelt met een mailing, maar je blog is daarmee niet weg. Sterker nog, al je blogartikelen staan netjes bij elkaar, ingedeeld per categorie en onder elk artikel staat weer een suggestie voor het volgende artikel op jouw website. En natuurlijk die aantrekkelijke call to action naar een verkoop- of contactpagina. Op je website inderdaad.

Kortom, wat er ook gebeurt bij andere websites, wat de demografische verschuivingen op social media ook zijn: jouw website is een anker voor jouw content. Van daaruit kun je alles delen met de rest van de wereld op het platform van je keuze op enig moment.

Ben je klaar om te bloggen op je eigen website?